Momenteel wordt de baby vaak in een kartonnen bekkentje, een doek of op een matje gelegd. Wanneer men de baby dan nog vastneemt en gaat bewegen is er een groot risico op beschadiging. Het kindje begint te verkleuren en wordt steeds donkerder en voor de ouders wordt het kind steeds minder herkenbaar door verweking en vervorming.
Ilona Tiemens-van Putten, werkzaam als arts assistent bij de geestelijke gezondheidszorg en eerder gedurende 11 jaar werkzaam als verloskundige in Nederland, vertelt het volgende:
“Tijdens mijn studie voor verloskundige heb ik gezien hoe een overleden foetus van 16 weken na de geboorte in een kartonnen bekkentje werd bewaard. Toen ik zelf een aantal jaar geleden hoorde dat het hartje van ons kindje rond 15 weken zwangerschap gestopt was met kloppen, dacht ik hieraan terug. Ik wilde het kindje goed kunnen bekijken na de geboorte en besloot het na de geboorte direct in water te leggen. Omdat het kindje al zo’n 3 weken eerder was overleden, was het donker verkleurd na geboorte en waren er veel losse velletjes. Het kindje bleek zelfs prachtig roze te worden wanneer we heel koud water gebruikten. Na verwijderen van de losse velletjes zag het er zo mooi uit dat ik het zelfs durfde te tonen aan familie en vrienden.”
Bij de watermethode is enkel kraanwater voldoende, aangezien de baby maar korte tijd bij de ouders blijft, meestal tot aan de begrafenis of crematie. Koud water is wel aangeraden om een mooier effect te verkrijgen. De baby blijft veel langer mooi en de ouders kunnen mooie foto’s maken. Het maakt ook niet uit hoe jong de baby is, er is altijd een beter effect.
De voordelen van de watermethode:
- De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
- de huid van de baby wordt lichter van kleur
- De ouders kunnen mooie foto’s maken van hun baby in het water
- De baby kan aangeraakt worden zonder deze te beschadigen
Meer info: www.watermethode.nl

Het effect van de wateropbaring © Ilona Tiemens- van Putten