Transpositie van de grote vaten

De transpositie van de grote vaten is een afwijking van het hart waarbij de slagaders uit het hart omgewisseld zijn. De longslagader komt uit de linkerhartkamer en de artoa is aangesloten op de rechterhartkamer.

figuur 1

Door deze verkeerde positie komt de zuurstof uit de longen niet in het lichaam terecht maar blijft ze constant circuleren van het hart naar de longen. Vóór de geboorte van het kind is dit geen probleem omdat de baby nog zuurstof krijgt van de moeder.

Na de geboorte kan het lichaam nog voorzien worden van zuurstofrijk bloed door volgende verbindingen:

  • Het foramen ovale tussen de rechtervoorkamer en de linkervoorkamer zorgt ervoor dat er nog zuurstofrijkbloed naar de rechtervoorkamer kan stromen waardoor het lichaam van zuurstof voorzien wordt.
  • De ductus ateriosus zorgt ervoor dat er zuurstofarm bloed van de linkerkamer naar de rechterkamer kan stromen om zo langs de longen te kunnen passeren.

(CC) Blausen.com staff (2014)

 

 

 

 

 

 

Kort na de geboorte sluiten deze verbindingen waardoor de baby zo snel mogelijk geopereerd moet worden.

Behandeling

Bij een transpositie van de grote vaten is een chirurgische ingreep noodzakelijk om zo de bloedsomloop te herstellen. In afwachting van deze ingreep moet men het kind eerst in een zo goed mogelijke toestand proberen te brengen.

Wanneer men niets zou doen, zouden het foramen ovale en de ductus ateriosus kort na de geboorte sluiten en zou het lichaam geen zuurstofrijk bloed meer krijgen. Wanneer dit te lang duurt treedt er hersenschade op en sterft het kind.

Een kind met een transpositie van de grote vaten wordt onmiddellijk op de neonatale intensive care unit opgenomen. Er wordt gestart met een prostaglandinebehandeling, dit is medicatie die ervoor zorgt dat de ductus arteriosus open blijft.

Wanneer men met prostaglandines te weinig resultaat heeft, zal de arts met behulp van een katheter, waaraan een ballonnetje hangt, het foramen ovale terug openen. Deze ingreep wordt de Rashkind-procedure genoemd.

figuur 3

Meestal is het kind dan in een betere toestand en kan de ingreep gepland worden.

De operatie

De arteriële switch operatie is de operatie waarbij de vaten terug op hun juiste plaats worden aangesloten.

figuur 4.png

Het kind wordt tijdens de operatie ondersteund met

een hart-long-machine.

Tijdens de operatie wordt de lichaamsslagader boven de linkerkamer geplaatst en wordt de longslagader boven de rechterkamer geplaatst. De kleppen worden ter plaatse gelaten maar de kransslagaders moeten wel mee samen met de aorta naar de linkerkamer verplaatst worden. De kransslagaders worden elk apart uitgesneden en terug op de juiste plaats aangebracht eens de vaten verwisseld zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een filmpje ter verduidelijking:

Complicaties

Tijdens deze ingreep kunnen verschillende complicaties optreden maar de grootste zorg is nog altijd de bevloeiing van het hart tijdens de ingreep. Deze mag niet belemmerd worden want anders zal dit gevolgen hebben voor de hartfunctie op lange termijn.

Ook de conditie van de linkerkamer moet goed blijven om het lichaam te voorzien van zuurstofrijk bloed. Vóór de operatie moest de linkerkamer niet zo hard werken omdat het bloed enkel naar de longen moest gepompt worden, maar nu wordt het bloed doorheen het hele lichaam gepompt.

Levensverwachting

Eens de operatie geslaagd is, zal het kind een normale levensverwachting hebben vergelijkbaar met een gezond kind.

Terug naar hoofdpagina