Hydrocephalus

Hydrocephalus, ook wel in de volksmond “waterhoofd” genoemd, treedt op wanneer er zich cerebrospinaal vocht opstapelt in de schedel waardoor de hersenen gaan opzwellen en zo het hersenweefsel kunnen beschadigen. Uit de naam van de aandoening is dit ook al af te leiden want” hydro” staat voor water en “cephalus” betekent hoofd.

Cerebrospinaal vocht is een vloeistof die het ruggenmerg en de hersenen omringt. In normale omstandigheden stroomt het cerebrospinaal vocht doorheen de kamers van de hersenen en komt het nadien uit in reservoirs aan de basis van de hersenen om zo tussen de schedel en de wervelkolom te stromen. Wanneer de balans tussen productie en opname van cerebrospinaal vocht niet in evenwicht is, zal dit resulteren in een ophoping waardoor hydrocephalus ontstaat.

De vochtophoping kan leiden tot fysieke en intellectuele beperkingen en/of ontwikkelingsstoornissen.

Deze aandoening komt voor bij ongeveer 1% van alle zwangerschappen.

(CC) CDCP

Oorzaken van hydrocephalus

  • Blokkade in de doorstroming van de hersenkamers naar het ruggenmerg
  • Verminderde opname van cerebrospinaal vocht in de bloedvaten
  • Hersenen produceren een te grote hoeveelheid cerebrospinaal vocht

Onderliggende oorzaken zoals een aangeboren afwijking, een genetische afwijking, virussen (rubellavirus), infecties van het centraal zenuwstelsel, bloedingen in de hersenen, letsels, tumoren of trauma’s kunnen bij de baby ook een hydrocephalus veroorzaken.

Symptomen van hydrocephalus

  • Hoofdpijn
  • Problemen met het zicht
  • Problemen met lopen en bewegen
  • Incontinentie
  • Toename van hoofdgrootte
  • Ogen kunnen naar beneden gericht blijven staan door verhoogde druk

Behandeling

Door een ruggeprik waarbij de druk gemeten wordt, kan een hoeveelheid hersenvocht afgenomen worden tot de druk in de hersenen terug normaal is. Soms kan het evenwicht zich hierdoor herstellen maar bij vele oorzaken van hydrocephalus blijft de aanmaak van het vocht groter dan de afvoer en is er een andere behandeling nodig.

Wanneer er een duidelijke oorzaak van de hydrocephalus bestaat, kan men operatief de oorzaak wegnemen. Bijvoorbeeld bij een hersentumor kan men proberen om de tumor te verwijderen.

Wanneer bovenstaande behandelingen niet volstaan, wordt een slangetje in de hersenkamers gebracht die verbonden wordt met de buikholte. Wanneer een bepaalde druk in de hersenkamer bereikt wordt gaat een klepje in het slangetje open en kan het vocht aflopen naar de buikholte waar het dan opgeruimd wordt.

(CC) Blaus Bruce

Wat betekent het voor de toekomst

Soms is hydrocephalus tijdelijk en verdwijnen de oorzaken. De gevolgen ervan worden bepaald door de druk waaronder de hersenen gestaan hebben. Hoe langer die druk aanwezig was, hoe groter de kans op hersenschade wat kan leiden tot problemen met zien, lopen, praten, leren, denken en het gedrag.

Wanneer een drain geplaatst wordt, moet deze altijd doorheen de hersenholtes waardoor de hersenen mogelijks beschadiging kunnen oplopen. Ook kan de drain verstopt geraken of kan er een infectie optreden, waarbij het kind ernstig ziek kan worden met hoge koorts. De complicaties van een drain kunnen altijd optreden en hierbij is snelle behandeling nodig.

Een video ter verduidelijking:

(We wachten nog op goedkeuring om deze video te plaatsen.)

Terug naar hoofdpagina