Tetralogie van Fallot

De tetralogie van Fallot is een aangeboren afwijking waarbij vier fouten in het hart gecombineerd zijn:

  • Ventrikelseptumdefect : een gaatje in het tussenshot van de linker- en de rechterkamer.
  • De toegang van de rechterkamer naar de longslagader is vernauwd.
  • De aorta staat schuin boven het tussenschot van de hartkamers waardoor hij aangesloten is op zowel de linker- als de rechterhartkamer.
  • De spier van de rechterhartkamer is verdikt doordat deze meer druk moet zetten om bloed door de vernauwde longslagader te pompen.

tetralogie van Fallot

Door de combinatie van deze vier afwijkingen aan het hart, functioneert het niet meer zoals het zou moeten. De afwijkingen kunnen variëren in ernst waardoor de verschijnselen bij deze aandoening ook uiteenlopen. Het varieert van een kind die enkel beperkingen ondervindt bij grote inspanning tot kinderen die altijd blauw zien en geen inspanning kunnen leveren.

Behandeling

Bij de tetralogie van Fallot is meestal een operatie gewenst om de afwijkingen aan te passen maar als tussenoplossing kan ook een shunt geplaatst worden.

Shunt

Bij deze operatie zal de arts een kunststoffen buisje plaatsen tussen de aorta en de longslagader. Hierdoor kan er extra bloed van het hart naar de longen stromen.

De arts gaat dit enkel uitvoeren wanneer de vernauwing van de longslagader te ernstig is om zonder shunt op de definitieve operatie te wachten. Het wordt bij wijze gebruikt als tussenoplossing.

Operatie

Deze operatie is noodzakelijk om de afwijkingen aan het hart te verhelpen. Tijdens de operatie wordt het gaatje in het tussenschot van de kamers dichtgemaakt, de longslagader wordt vergroot en de vernauwde klep van longslagader wordt vervangen of gerepareerd.

Nadat deze vernauwingen opgeheven zijn, kan de verdikte wand van de rechterkamer ook weer verdunnen.

Om het jaar controleert de cardioloog de rechterkamer en de longslagaderklep.

Levensverwachting

De aandoening komt in verschillende gradaties voor. Na de meeste operaties lekt de longslagaderklep een beetje, wat bij intensief sporten een probleem kan geven.

In het algemeen kunnen kinderen nadien hetzelfde als hun leeftijdsgenootjes die niet geboren werden met deze aandoening, maar levenslange controle is wel noodzakelijk.

nog een verduidelijkende video over de tetralogie van Fallot:

 

Terug naar hoofdpagina