Organisaties

Hieronder wordt er een lijst weergegeven waarin verschillende organisaties opgesomd worden. Organisaties die zich concentreren op het maken van herinneringen, andere die lotgenoten samenbrengen, verenigingen die kledij of quilts en dekentjes maken. En een vermelding van een website waar meer info te vinden is over uitvaart.

Deze organisaties kunnen een bron van emotionele hulpverlening en informatie verschaffen.

Met lege handen
met lege handenMet lege handen is een zelfhulpgroep van en voor ouders die een baby verloren vóór, tijdens of kort na de geboorte, wat ook de oorzaak van het overlijden is. De werkgroep is ontstaan vanuit de behoefte van ouders om te praten met lotgenoten die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte.
Website: www.metlegehanden.be

Email: info@metlegehanden.be

 

Cozapo

cozapoContactgroep zwangerschapsafbreking na prenataal onderzoek (Cozapo)
Ervaringsdeskundigen richtten de groep Cozapo op en deze is actief binnen Vlaanderen sinds juni 2009. Het is een lotgenotengroep voor ouders die na afwijkende prenatale diagnostiek hun gewenste zwangerschap beëindigden.
Cozapo wil de ouders ondersteunen in hun rouwproces. Door middel van lotgenotencontacten kunnen ouders hun twijfels, schuldgevoelens, verdriet en zoveel meer aan elkaar kwijt. De organisatie reikt de ouders een perspectief aan om te kunnen verder leven na een verscheurende beslissing.
Website: www.cozapo.org
Email: info@cozapo.org

Boven de wolken
boven de wolkenBoven de wolken is opgericht door Sharon Geirnaert, fotografe bij Little Wonders Fotografie, en Anneleen Fransen, vroedvrouw. In april 2016 startten ze samen deze organisatie op en worden ondertussen ondersteund door een 80-tal vrijwilligers. Deze professionele fotografen zorgen ervoor dat er een blijvende herinnering wordt vastgelegd van de baby, eventueel samen met de ouders en andere gezinsleden. Deze foto’s zijn een belangrijke schakel in het verwerkingsproces.
Website: www.bovendewolken.be
Telefonisch te bereiken tussen 8 & 22uur : (of via het contactformulier op de website)
Info bij ‘dringende oproep’ : 0472/71.72.07 – Sinds kort ook in Wallonië: Aurélie: 0475/41.11.36

Berrefonds
berrefondsHet berrefonds biedt steun aan ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of kort erna. Zij organiseren praatgroepen en evenementen voor ouders en hun omgeving maar maken ook herinneringsdozen.
Website: www.berrefonds.be
E-mail: berrefonds@hotmail.com
Adres: Sint-Vincentiusstraat 12, 2018 Antwerpen
Tel: 0470 73 66 70

vzw Eleonoor

Deze vzw maakt gerechten voor je klaar gedurende de eerste dagen na het overlijden van je baby. Deze maaltijden worden geleverd in een rouwmand.

Website: https://eleonoor-vzw.be/
Link om een rouwmand aan te vragen voor jullie zelf of een ander gezin: https://eleonoor-vzw.be/dringende-oproep/

 

 

Elisio vlinderpost

 

Elisio vlinderpost bezorgt de ouders een speciaal kaartje op een speciale dag (dit tot 3x/jaar).

Website: https://www.elisiovlinderpost.be/

 

 

 

De verdwaalde ooievaar
de verdwaalde ooievaarDeze organisatie, met als centraal werkingspunt de website, staat ten dienste van mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Ze bieden een brede waaier aan informatie en emotionele ondersteuning. Deze organisatie wordt getrokken door koppels die zelf fertiliteitsproblemen hebben/hadden in samenwerking met professionele zorgverleners. Wat betreft de informatiebehoefte en zoektocht naar lotgenoten in geval van zwangerschapsinterruptie, is er op de pagina van het forum een onderdeel genaamd, als het niet loopt zoals verwacht.
Website: www.deverdwaaldeooievaar.be
E-mail: info@deverdwaaldeooievaar.be

Fara
Fara is een expertisecentrum met een eigen hulpaanbod rond o.a. ongeplande zwangerschap, kwetsbaar (jong) ouderschap, prenatale testen en verwerking na zwangerschapsafbreking.
Website: www.fara.be
E-mail: vragen@fara.be
Adres: Geldenaaksebaan 277, 3001 Heverlee Tel: 016/38 69 50

Downsyndroom Vlaanderen

Deze organisatie helpt ouders een idee te geven van wat downsyndroom inhoudt en wat het betekent voor het dagelijks leven. Ze kunnen helpen door hen zo goed mogelijk in te lichten over het leven met downsyndroom. Misschien moet er nog een keuze gemaakt worden om wel of niet door te gaan met de zwangerschap of werd reeds gekozen om zich goed voor te bereiden op wat komen gaat. Het is belangrijk dat ouders zo goed mogelijk te weten komen wat downsyndroom is, wat het betekent een kind met downsyndroom te hebben, welke de mogelijkheden en beperkingen van het kindje zouden kunnen zijn.  Downsyndroom Vlaanderen wil ouders helpen bij deze zoektocht.

Website: www.downsyndroom.eu

Vereniging voor spina bifida en hydrocephalus vzw

De missie van deze vereniging is de kwaliteit van leven en zorg verbeteren voor mensen met spina bifida en ook de incidentie te verminderen door primaire preventie. Het doel is maximaal bijdragen tot de maatschappelijke integratie van elk individu met spina bifida en/of hydrocephalus, zowel voor individuele leden als gemeenschappelijke belangenverdediging. Er worden initiatieven genomen en diensten worden verleend aangepast aan de noden en behoeften van de leden.

Website: www.spinabifida.be

VBOV

Afbeeldingsresultaat voor vbov

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen verenigt de Vlaamse vroedvrouwen die werkzaam zijn in het ziekenhuis, werkzaam in de eerste lijn (de zelfstandige vroedvrouw en de vroedvrouw in dienstverband) en de vroedvrouw werkzaam in het onderwijs en onderzoek. Via de website kan er o.a. gezocht worden naar een vroedvrouw in de buurt die aan huis kan komen voor de verdere opvolging. Ook kan een vroedvrouw geconsulteerd worden bij een volgende zwangerschapswens, ze kan de ouders info geven en ondersteuning bieden bij de zorg vóór het ontstaan van de zwangerschap en kan het koppel doorheen de verdere zwangerschap opvolgen.

Website: www.vroedvrouwen.be

 

Made with Love for Stars
made with love for starsDeze groep bestaat uit Belgische en Nederlandse vrijwilligers die knuffels, kleertjes, cocons en dekentjes maken. De gehandwerkte spullen worden gebruikt om prematuren vanaf 12 weken in te bakeren of aan te kleden. Ze worden afgeleverd in verschillende ziekenhuizen of kunnen ook via email aangevraagd worden.

Website: https://www.facebook.com/Madewithloveforstars/
Email: madewithloveforstars@gmail.com

 

Little Quilts of love
littlesquiltsVanuit Australië is het vrijwillig initiatief overgewaaid om quilts te maken, deze doeken worden gebruikt om de overleden prematuur in te bakeren. Dit doek wordt gemaakt van een zachte stof en geeft zo een gevoel van geborgenheid van ouders naar hun kind toe. De quilts worden verdeeld over verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen.
Website: www.belgiumquilt.be/nl/content/little-quilts-love
Tel: per provincie op de website terug te vinden

 

Levensadem
levensadem

Levensadem is opgericht in 1987, het duurde tot 1994 voordat deze organisatie ook actief werd in Vlaanderen. Levensadem werkt los van elke politieke en religieuze strekking en is actief op 2 vlakken:
  • concrete hulp en ondersteuning op lange termijn bieden aan vrouwen of koppels die op zoek zijn naar informatie en hulp omtrent hun zwangerschap
  • persoonlijke begeleiding aan vrouwen of koppels bij de verwerking van miskraam, abortus of zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose

Website: www.levensadem.be
E-mail: info@levensadem.be
Contactpersonen: Veva en Jo Verbeiren-Desopper, Floralaan 6, 2640 Mortsel
Tel: 32 (0)3 449 48 26

Uitvaartunie Vlaanderen

Uitvaarunie Vlaanderen is een beroepsverenining die alle vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt. Op de website kunt u de verschillende uitvaartcentra per regio raadplegen.

website: http://uitvaartunie.vlaanderen/

 

Terug naar hoofdpagina