Gastroschisis

Bij gastroschisis komen de darmen van de baby via een gaatje, naast de navel, buiten het lichaam. Wanneer het gat te groot is kunnen ook andere organen naar buiten treden (meestal aan de rechterkant).

Het kan op elk tijdstip in de zwangerschap optreden en kan opgemerkt worden bij de structurele echografie aan 20 weken zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door een slechte vorming van de spieren van de buikwand. In vergelijking met omphalocele worden de darmen niet beschermd door een vlies en worden ze dus blootgesteld aan het vruchtwater waardoor de darmen kunnen verkorten, draaien of opzwellen.

Deze problematiek komt voor bij 1 op 3000 geboren baby’s. Een jonge zwangerschapsleeftijd, alcoholgebruik of roken vormen redenen voor een verhoogd risico op gastroschisis bij de baby.

foto 1

Behandeling

Na de geboorte van de baby moet een operatie plaatsvinden om de buikorganen terug op hun juiste plek te plaatsen. Deze operatie kan veel problemen voorkomen maar toch zullen enkelen nog problemen hebben met de vertering van het voedsel en de opname van voedingsstoffen.

Afhankelijk van de hoeveelheid darm of organen er buiten de buikwand treden, wordt de behandeling opgesteld. Ook moet er rekening gehouden worden met aangetaste delen van de darm of organen.

Bij een kleine gastroschisis met enkel een darm buiten de buikwand kan men met één operatie de darm meestal terug in de buikwand plaatsen en de opening sluiten. Wanneer er geen bijkomende complicaties optreden kan deze operatie de dag van de geboorte plaatsvinden.

Wanneer het terugplaatsen van de darm en eventuele organen niet lukt in één operatie, kunnen meerdere operaties nodig zijn. Dit is meestal het geval wanneer het stuk darm buiten de buikwand zeer groot is, de darm gezwollen is of wanneer er niet voldoende plaats is in de buik van de baby.

Bij deze manier van behandeling wordt een steriele plastiek zak of ‘silo’ rond de darm geplaatst. Elke dag wordt de silo kleiner gemaakt waardoor elke dag dus een klein stukje van de darm rustig in de buik gedrukt wordt. Wanneer de hele darm terug in de buikwand aanwezig is wordt de opening in de buikwand gesloten.

Afbeelding door Colin Fahrion, UCSF Pediatric Surgery

Het is mogelijk dat enkele van deze baby’s na de operatie ondersteund worden door beademingsmachines.

Ongeveer 10% van de baby’s geboren met gastroschisis hebben een deel van de darm die niet goed ontwikkelt. Bij deze baby’s kunnen volgende behandelingen nodig zijn:

  • Wegname van een stuk van de darm wanneer het stuk zwaar beschadigd is
  • Plaatsing van een stoma (een gat in de buikwand waardoor de stoelgang van de darm naar buiten kan en opgevangen wordt in een zakje)
  • Soms een transplantatie van een stuk darm wanneer het beschadigde stuk te groot is

Terug naar hoofdpagina