Operatief

Tot 14 weken zwangerschap kan de afbreking gebeuren door het gebruik van de dilatatie-evacuatietechniek, ook wel curettage genoemd.

Dit houdt in dat de baarmoederhals eerst verweekt wordt door bvb. Misoprostol. Daarna wordt, ter voorbereiding van de curettage een eendenbek in de vagina geplaatst, zodat de baarmoederhals goed zichtbaar wordt. De baarmoederhals wordt verdoofd, dit wordt niet als pijnlijk ervaren.

Wanneer de baarmoederhals wijd genoeg is, door het gebruik van dilatoren, dit zijn instrumenten die de baarmoederhals wijder maken, wordt een curette in de baarmoederholte gebracht. Het verwijden van de baarmoederhals kan een licht menstruatiegevoel geven. Met de scherpe kant van de curette wordt het weefsel losgemaakt en verwijderd.

Wanneer er grotere weefselresten zijn, wordt een smalle kunststoffen buis gebruikt waarop een zuigsysteem wordt aangesloten. Op deze manier worden de weefselresten verwijderd zonder de baarmoederwand te beschadigen. Dit geeft als gevolg dat de baarmoeder gaat samentrekken, wat ervaren kan worden als matige tot hevige krampen, die geleidelijk verminderen na de behandeling.

Voorbeelden van een curette:

(CC) WerWill

 

 

 

 

 

Gewone curettage / Zuigcurettage:

Gewone curettage

(CC) Andrew c

Zuigcurettage

(CC) Andrew c

 

 

 

 

 

 

Een curettage kan uitgevoerd worden onder lokale, epidurale of algemene verdoving afhankelijk van de wens van de patiënt en de werking van het ziekenhuis.

Na een curettage die uitgevoerd is in het ziekenhuis, kan de vrouw meestal nog dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Een lichte vaginale bloeding gedurende enkele dagen is mogelijk, evenals kramp en/of pijn in de rug, maar meestal kunnen de normale activiteiten direct hervatten worden. Totdat de baarmoederhals weer normaal is en de baarmoeder geheel genezen is, moeten geslachtsgemeenschap en het gebruik van tampons worden vermeden. Hierover zal de gynaecoloog de vrouw meer informatie verschaffen.

Terug naar hoofdpagina